Het verschil dat één woordje kan maken.
De open brief die ik vorige week schreef aan 'de politiemedewerker' wordt best goed ontvangen. Ondanks de grote fout die er in staat. Zo zie je maar, niet alles hoeft altijd perfect (note to myself!).
Ik ben maar één woordje vergeten, maar als het gaat over wet- en regelgeving kan dat wel het verschil maken tussen strafbaar of niet.
Maar er is dus veel herkenning begrijp ik. Zowel in de zorg als bij de politie. Soms kennen we elkaars wereld niet voldoende. Dat maakt communiceren, vooral als er sprake is van emotie, al een stuk lastiger. En dan gaat het vaak op betrekking mis. Terwijl het over de inhoud zou moeten gaan. Maar de kennis over die inhoud delen we niet altijd.
Zo is er best veel strafbaar, uiteraard vaak wel samenhangend met de context, intentie en impact. Er mag dus veel niet. Gelukkig, in het geval van agressie en geweld. Maar weet jij dat poging tot (eenvoudige) mishandeling niet strafbaar is? Poging tot zware mishandeling wel. En ik ben dus in de brief het woordje zware vergeten...
Weet jij wat strafbaar is?
Het geeft wel aan hoe belangrijk het is om van dit soort dingen op de hoogte te zijn of te worden gesteld. Want ik vergat het woordje omdat ik zo gefocust was op de boodschap, maar anderen vergeten het omdat ze het niet weten.
De juiste en begrijpbare uitleg is dan erg welkom. Want het doen van aangifte is belangrijk, maar het liefst wel effectief. En een aangifte die geseponeerd wordt omdat je als aangever een woordje vergeet is wel zuur natuurlijk.
Dus bel je met de politie om een afspraak te maken tot het doen van aangifte? Bedenk vooraf even hoe je de situatie uitlegt. Welk strafbaar feit is er gepleegd. Want jou proberen te slaan is niet strafbaar, maar als er bij gedreigd wordt je te doden kan dat wel weer strafbaar zijn.
Bijna geslagen worden voelt wel strafbaar
En de vraag aan de politiemedewerker om eerst door te vragen naar de context, voor je overgaat tot het afraden van het doen van aangifte. Want bijna geslagen worden voelt misschien wel strafbaarder dan de bedreiging en het vernielen van spullen. Weten wij veel..
Elkaar verstaan is belangrijk om elkaar goed te begrijpen. Dat is soms al een uitdaging onder verschillende disciplines binnen dezelfde organisatie. Laat staan tussen verschillende vakgebieden. Zoals de zorg en de politie.
Elkaar verstaan en begrijpen voorkomt vaak teleurstellingen en irritaties. Maar vaak spreekt de zorg toch een ander dialect dan de politie. Dus een beetje tolken kan geen kwaad. En laten we alsjeblieft van elkaar blijven leren.
Uiteindelijk hebben we elkaar nodig.
Hier een lijst van strafbare feiten.
Hier de betreffende open brief